Warning: Declaration of WP_SimplePie_Blog_Item::get_id() should be compatible with SimplePie_Item::get_id($hash = false) in /home/rthe9177/public_html/copilariasofiei.ro/wp-content/plugins/blogger-importer/blogger-importer-blogitem.php on line 24

Warning: Declaration of WP_SimplePie_Blog_Item::get_links($linktypes) should be compatible with SimplePie_Item::get_links($rel = 'alternate') in /home/rthe9177/public_html/copilariasofiei.ro/wp-content/plugins/blogger-importer/blogger-importer-blogitem.php on line 24

Warning: Declaration of Blogger_Import_List_Table::prepare_items($blogs, $JSInit) should be compatible with WP_List_Table::prepare_items() in /home/rthe9177/public_html/copilariasofiei.ro/wp-content/plugins/blogger-importer/blogger-importer-table.php on line 14

Warning: Declaration of Walker_Comment2::start_lvl(&$output, $depth, $args) should be compatible with Walker::start_lvl(&$output, $depth = 0, $args = Array) in /home/rthe9177/public_html/copilariasofiei.ro/wp-content/themes/nature_wdl/functions.php on line 136

Warning: Declaration of Walker_Comment2::end_lvl(&$output, $depth, $args) should be compatible with Walker::end_lvl(&$output, $depth = 0, $args = Array) in /home/rthe9177/public_html/copilariasofiei.ro/wp-content/themes/nature_wdl/functions.php on line 136

Warning: Declaration of Walker_Comment2::start_el(&$output, $comment, $depth, $args) should be compatible with Walker::start_el(&$output, $object, $depth = 0, $args = Array, $current_object_id = 0) in /home/rthe9177/public_html/copilariasofiei.ro/wp-content/themes/nature_wdl/functions.php on line 136

Warning: Declaration of Walker_Comment2::end_el(&$output, $comment, $depth, $args) should be compatible with Walker::end_el(&$output, $object, $depth = 0, $args = Array) in /home/rthe9177/public_html/copilariasofiei.ro/wp-content/themes/nature_wdl/functions.php on line 136
Copilăria Sofiei » Blog Archive » Spring fashion week in Prague (sau cum sa gestionam situatiile delicate…din timp)

Spring fashion week in Prague (sau cum sa gestionam situatiile delicate…din timp)

0

Posted by Copilaria Sofiei | Posted in Psihopedagogie timpurie | Posted on 22-03-2014

Tags: , , ,

Excursie PragaBuna tuturor,

Ne-am intors din Praga de o saptamana deja si d-abia acum simt ca lucrurile incep sa intre pe fagasul normal.

A fost o perioada nebuna acasa, in care tot programul meu a fost dat peste cap, in care dorul de mami, lipsa activitatilor mele zilnice, tristetea, bucuria si gelozia au creat un melanj greu de gestionat de catre mine in cele cateva saptamani in care am stat fara mami.
Daaaar…pentru ca totul are un dar, am plecat la mami si ne-am intors impreuna. A fost ca o regasire, ca o promisiune, ca o renastere. Aceasta este fericirea mea, bucuria mea ca exist, ca sunt iubita si ca dupa rau urmeaza intotdeauna bine.

Pentru ca, vedeti voi, copilasii vad lumea prin ochii adultilor. Copiii pana in 6-7 ani functioneaza cu o minte total diferita de cea a unui copil mai mare de 7 ani.
Este o minte absorbanta, o minte care pana in trei ani invata exclusiv inconstient si care capata constiinta pe masura ce trece timpul. O minte care absoarbe absolut totul din mediu exact asa cum e.
Copilul mic nu rationeaza, nu gandeste in termeni de: „Daca mami pleaca, stiu exact de ce si unde, stiu ca dragostea ei nu scade si stiu ca o sa ne si revedem peste o luna”.

Nu, el vede mediul in care traieste, simte tensiunile (si au fost multe la noi, credeti-ma, pentru ca parintii mei nu sunt perfecti si pentru ca invata din mers, dupa multe remuscari si amagiri) si le traieste  asa cum le simte. Mai mult, le „incarneaza” daca situatia se prelungeste. Adica devin parte din el, devin partea normala si naturala a vietii lui. De aceea e nevoie sa fie pregatit pentru orice schimbare, iar parintii sa aibe cateva unelte la indemana.

Iata cateva metode prin care copilasul mic poate gestiona orice situatie pe termen scurt si mediu din viata lui:

1. Sa aibe un instrument de masurat timpul, cum ar fi un calendar atragator. Poti vedea aici calendarul pe care noi il folosim de fiecare data.

2. Sa aiba intotdeauna putere de a decide asupra lucrurilor ce tin de viata lui: cu ce se imbraca, ce mananca, unde merge si cand etc.
Uneori este greu, dar este greu pentru adulti, nu pentru copii. Pentur ca adultii au aceasta capacitate de a complica rau de tot lucrurile, si totul dintr-o dragoste enorma.

Putem utiliza intrebari si decizii simple, precum:
– „vrei sa porti rochita verde sau cea mov, azi la gradi?” (avand grija sa fie ambele cu maneca lunga daca e o zi rece)
– „vrei sa mergem in parc astazi sau la teatru/acasa/muzeu/prieteni etc?” atunci cand timpul va permite.
– „mergem la bunica astazi. Vrei sa mergem cu tramvaiul sau cu metroul/Vrei sa porti fusta sau pantalon/Vrei sa duci tu florile sau cosul? etc.” atunci cand mersul undeva anume e absolut necesar. Cheia sta in a da putere de decizie imediat ce copilul a fost anuntat si pregatit in prealabil utilizand eventual un calendar.
Extindeti numarul optiunilor pe masura ce copilul creste.

3. Copiii proceseaza lent orice informatie noua.
Nu ne repezim la ei latrand: ”Trebuie sa iesim pe usa in 5 minute, pune-ti ghetele si jacheta, nu uita caciula si fularul! aaa, ia-ti ghiozdanelul, repede, repede! Ce faci? De ce nu te incalti? ”
Parintii cred, de obicei, ca el viseaza, ca e cu capul in nori, ca nu-i pasa etc. insa adevarul este ca creierul lui are nevoie de mai mult timp de procesare.

Asigurati-va ca prima propozitie a fost procesata si inteleasa inainte de a trece la urmatoarea. Atingeti usor obrazul copilului sau lasati-va la nivelul lui pentru a avea contact vizual atunci cand ii comunicati ceva si observati ce se intampla. Doar cand v-ati asigurat ca e inteles mesajul, treceti mai departe. Aaa, si nu lasati pe ultimele 5 minute totul!  :)

4. Sa i se ofere timp pentru autonomie, miscare, autocontrol si limbaj.
Copiii au nevoie de un timp cu mult mai mare decat un adult pentru a se incalta, a-si incheia nasturii, a-si pune o jacheta. Au nevoie de timp pentru a procesa informatiile, dupa cum am spus mai sus. Au nevoie de timp pentru a modela. Au nevoie de timp pentru a invata.
Asa ca, asigurati-va ca aveti suficient timp la dispozitie. In caz contrar, in orice moment, anuntati-l pe copil ca voi veti face pentru el acele lucruri pentru ca va grabiti/dureaza prea mult/aveti o programare etc. Dar asteptati-va si la o mica frustrare.

5. Sa fie respectat!
Nu-l amenintati (mai ales cu abandonul), nu-l bruscati! Oferiti-i timp, intelegere, ajutor si putere de decizie. Intr-un cuvant: COLABORATI.

E nevoie sa tineti minte ca ei, copilasii, modeleaza ceea ce vad si intr-un final isi insusesc acest mod de viata ca pe un fapt normal. Mintea lor absoarbe mediul exact asa cum este el, neconditionat si fara nicio ratiune. Pentru ca nu au inca aceasta capacitate.

Pupici, pupici!
Sofia.

P.S. mai jos aveti pozele din mini vacanta mea in Praga. :)

Comments

comments

Write a comment